שאלות ותשובות על טיפולי הידרותרפיה

שאלות ותשובות על טיפולי הידרותרפיה
הידרותרפיה (שחייה טיפולית) היא "השלוחה המימית" של תחום הפיזיותרפיה. שני התחומים מאפשרים לטפל במגוון רחב מאוד של בעיות, כאשר להידרותרפיה יש יתרונות נלווים נוספים, הודות לכוחות השונים הפועלים עלינו בתוך המים.

הידרותרפיה טובה לטיפול בכאבים מסוגים שונים ורבים (בעיקר כאבי גב), לצד טיפול בבעיות נוספות כגון קשב וריכוז, פיברומיאלגיה, חרדת מים ועוד. הנה כמה מהשאלות הנפוצות ביותר שאנשים שואלים טרם תחילת התהליך. לקבלת תשובות לשאלות נוספות ו/או ייעוץ מקצועי, פנו אלינו ונשמח לענות.

למה אפשר לצפות מטיפול הידרותרפיה?

כשמטופל/ת נכנס/ת לבריכה בפעם הראשונה, בדרך כלל יש הבעת שמחה ואף הקלה על פניהם. כבר מרגע הכניסה למים, תוכלו לצפות להתנהלות איטית ורגועה, פחות כאבים וכמעט תחושה של חוסר משקל בעוד המים מסירים מעל הגוף את רוב משקלו.

התחושה הנהדרת הזו יכולה אף לסחוף את המטופל, ולגרום לו למהר ולהתאמץ יתר על המידה. לכן חשוב לזכור שצריך לקחת את הדברים בקצב הראוי, ולא להיסחף בהתרגשות שאולי תחוו במשך התהליך. אתם עלולים לאמץ את עצמכם מעבר לרצוי.

טיפול הידרותרפיה בודד נמשך בדרך כלל 45 עד 60 דקות לכל היותר, כולל חימום בהתחלה ותרגילי סיום. בהתאם למצבכם ולבעיה הדורשת טיפול, ההידרותרפיסט שלכם ינחה אתכם לבצע סדרות של תרגילים מיוחדים במים.

חלק ניכר מהתרגול יכלול הליכה במים ופעילות גופנית להאצת קצב הלב, לצד תרגילי מתיחה וחיזוק של השרירים. כדי שהטיפול יהיה יעיל ולא תאבדו מומנטום, מומלץ מאוד להגיע למספר מפגשים שבועיים באופן עקבי (10 שיעורים בדרך כלל - ראו שאלה הבאה).

כמה פעמים בשבוע צריך להגיע לשחייה טיפולית?

בשלב ההתחלה מומלץ להגיע פעם עד פעמיים בשבוע למרכז הטיפול; כך תתרגלו לתחושת המים ולאפקטים השונים שלהם על הגוף. ברגע שאתם מתחילים להרגיש נוח עם התרגילים וגופכם התרגל לבריכת השחייה, אפשר להגדיל את תדירות המפגשים לכדי פעמיים עד 3 פעמים בשבוע.

אם ההידרותרפיה היא הפעילות הגופנית היחידה שאתם מסוגלים לבצע בשלב זה, ההתוויה הכללית ממליצה על 2.5 עד 5 שעות של פעילות מתונה במהלך כל שבוע. הווה אומר שמדובר ב-4 עד 5 מפגשים טיפוליים בבריכה מדי שבוע, במהלך מספר שבועות או חודשים (תלוי בחומרת המצב הדורש טיפול).

האם הידרותרפיה מתאימה גם למי שלא יודע לשחות?

התשובה הקצרה היא כן. אין שום מניעה לטפל באמצעות הידרותרפיה, גם אם אינכם יודעים לשחות. למקרה שלא ידעתם, כרבע מהישראלים לא יודעים לשחות (חלקם בשל חרדת מים שנוצרה מסיבות כאלה ואחרות).

רוב הבריכות הטיפוליות מלאות במים עד לגובה סביר בהחלט, ובכל מקרה המטופלים בדרך כלל יידרשו להיכנס למים רק כל עוד הם יכולים לעמוד על קרקעית הבריכה. רוב התרגילים המבוצעים לצורך טיפולי הידרותרפי יהיו בגובה מים מהמותניים ועד החזה לכל היותר.

האם אפשר לעשות הידרותרפיה אחרי ניתוח?

התשובה הקצרה והמיידית היא כן. לאחר שהחתכים השונים החלימו (בדרך כלל תוך כ-3 עד 4 שבועות לאחר הניתוח), בהחלט אפשר להתחיל עם טיפולי הידרותרפיה. כמובן שיש להישמע להוראות הרופא / המנתח; לעיתים תתבקשו שלא לאמץ את החלק המנותח במשך 6 שבועות או יותר.

בדרך כלל ההתוויה הכללית היא להתחיל בפעילות גופנית לאחר ההחלמה, ובריכת השחייה היא מקום מצוין לכך. לא רק שיותר קל ופחות כואב לנוע במים, אלא שגם תכונות המים והטמפרטורה שלהם יכולים לסייע לתהליך ההחלמה, לשמור על גמישות האיבר המנותח ועוד.

איזה ביגוד צריך ללבוש לטיפול הידרותרפיה?

אין שום ביגוד מיוחד למעט בגד הים הרגיל שלכם, שאליו התרגלתם ואותו אתם מעדיפים (בגד ים חלקי, בגד גוף מלא וכן הלאה). חשוב להקפיד שבגד הים יאפשר לכם מרווח תנועה רחב ככל האפשר, כדי שתוכלו לבצע את התרגילים השונים.

מה העומק של בריכה טיפולית?

בדרך כלל מדובר בגובה מים של מטר עד 1.2 מטר. לעיתים נדירות יש בריכות טיפוליות בהן העומק הוא 1.5 מטר.

מתי לא מומלץ לעשות טיפול הידרותרפי?

באופן כללי מומלץ לקבל אישור מרופא המשפחה או הרופא המטפל, טרם תחילת כל טיפול במים (בעיקר כאשר מדובר בטיפולים המתקיימים דרך קופות החולים). באופן כללי, אם יש לכם אחד מהמצבים הבאים - מומלץ להימנע מטיפולי הידרותרפיה:

- פצעים פתוחים
- זיהום כלשהו
- חרדת מים
- חוסר שיווי משקל

אם אינכם בטוחים - התייעצו עם רופא.